GPT‑5 je venku: co z toho pro malé firmy a konzultanty?

OpenAI uvedlo GPT‑5. V ChatGPT je „myšlení“ víc zabudované, model je přesnější a méně halucinuje. Pro vývojáře přibyly nové možnosti v API (např. parametr verbosity a minimal reasoning), všechny varianty mají až 400K kontext a text + obraz. K dispozici jsou i levnější verze GPT‑5 mini a GPT‑5 nano.

Co je nové (stručně)

• ChatGPT: lepší psaní, kódování, práce s podklady; nové funkce mimo gpt-5 jako personalizace osobnosti, vylepšení hlasu, Study mode a propojení s Gmail a Google Calendar.

Můj pohled: Tohle pro mě funguje zatím podle očekávání dobře, ale není to žádný zlom (používám verzi Pro, mám k dispozici top modely)

• Pro vývojáře: lepší generování UI z textu, delší řetězení volání nástrojů, parametry verbosity a minimal reasoning pro řízení nákladů a chování.

Můj pohled: GPT-5 testuji zatím Cursoru a funguje pro mě spolehlivě. Bohužel vliv na spolehlivost má v Cursoru i dalších nástrojů spousta dalších parametrů na pozadí.

• Ceny v API: např. GPT‑5 cca $1.25/1M vstupních tokenů a $10/1M výstupních tokenů; mini/nano výrazně levnější.

Můj pohled: Tohle je super. Jen mám zatím v některých workflows problém zajistit, aby se držel instrukcí. A nebo je to tím, že se jich drží až příliš a já musím odladit prompty, které dříve fungovaly (to bude pravděpodobnější).

Celá novinka zde: https://openai.com/gpt-5/

Co z toho pro nás plyne

Dovolím si být trochu techničtější, pro ty z vás, které by to zajímalo. :slight_smile:

• AI agenti a workflows: zatím si nejsem stopro jistý, že všude vyměním modely gpt-4.1 nebo o3 za gpt-5. Někdy třeba není potřeba reasoning. Zároveň tam, kde dojde ke změně, bude potřeba upravit prompty (pomůže Prompt Optimizer). Popravdě změny jsou teď pocitové a musím dokončit nastavení hodnocení (evaluations) pro klíčová workflows. Bez toho jsou to jen dojmy.

• A podobné to bude u appky Evoluce – tam zatím AI agenty nepoužíváme, a proto možná změna na gpt-5 nedává smysl. Aktuálně používáme s fajn výsledky gpt-4.1.

• Potřeba řízení modely a související náklady přetrvává. Na potřebě kombinovat modely (těžké úlohy na GPT‑5, rutinu na GPT‑5 mini/nano, řešit/neřešit reasoning) se nic nemění. Přibývají nové parametry verbosity a reasoning effort, které bude bez vyhodnocování těžké ocenit.

• Propojení s Gmail/Calendar a firemními disky je pro důležité, protože i kvůli tomu musím používat Claude. Čeká mě teď hodně RAG práce, ať už procesně nebo pro sebe, tak bude co srovnávat.

Dokumentace pro API: https://platform.openai.com/docs/guides/latest-model

Jaké máte zkušenosti vy?

Co třeba @danny @DigiMatej @LukasB @jankolr ?
Díky za sdílení!
H.

Ahoj @honzapav , díky za super souhrn. Já GPT5 zatím testuju hlavně v Cursoru a v Lovable, tam mi zatím hlavně přijde, že je to rychlejší. Jinak jsem zásadní změny oproti 4.1 nezaznamenal. Ale ještě jsem si to nestihl napojit do žádného agenta, tak se pak případně podělím o zkušenosti :)) Jsem teď ponořený do vibecodingu a agenti šli teď trošku stranou :smiley:

2 Líbí se

Co vyrábíš? :slight_smile: A jak to jde?