OpenAI uvedlo GPT‑5. V ChatGPT je „myšlení“ víc zabudované, model je přesnější a méně halucinuje. Pro vývojáře přibyly nové možnosti v API (např. parametr verbosity a minimal reasoning), všechny varianty mají až 400K kontext a text + obraz. K dispozici jsou i levnější verze GPT‑5 mini a GPT‑5 nano.
Co je nové (stručně)
- ChatGPT: lepší psaní, kódování, práce s podklady; nové funkce mimo gpt-5 jako personalizace osobnosti, vylepšení hlasu, Study mode a propojení s Gmail a Google Calendar.
Můj pohled: Tohle pro mě funguje zatím podle očekávání dobře, ale není to žádný zlom (používám verzi Pro, mám k dispozici top modely)
- Pro vývojáře: lepší generování UI z textu, delší řetězení volání nástrojů, parametry verbosity a minimal reasoning pro řízení nákladů a chování.
Můj pohled: GPT-5 testuji zatím Cursoru a funguje pro mě spolehlivě. Bohužel vliv na spolehlivost má v Cursoru i dalších nástrojů spousta dalších parametrů na pozadí.
- Ceny v API: např. GPT‑5 cca $1.25/1M vstupních tokenů a $10/1M výstupních tokenů; mini/nano výrazně levnější.
Můj pohled: Tohle je super. Jen mám zatím v některých workflows problém zajistit, aby se držel instrukcí. A nebo je to tím, že se jich drží až příliš a já musím odladit prompty, které dříve fungovaly (to bude pravděpodobnější).
Celá novinka zde: https://openai.com/gpt-5/
Co z toho pro nás plyne
Dovolím si být trochu techničtější, pro ty z vás, které by to zajímalo. ![]()
-
AI agenti a workflows: zatím si nejsem stopro jistý, že všude vyměním modely
gpt-4.1neboo3zagpt-5. Někdy třeba není potřeba reasoning. Zároveň tam, kde dojde ke změně, bude potřeba upravit prompty (pomůže Prompt Optimizer). Popravdě změny jsou teď pocitové a musím dokončit nastavení hodnocení (evaluations) pro klíčová workflows. Bez toho jsou to jen dojmy. -
A podobné to bude u appky Evoluce – tam zatím AI agenty nepoužíváme, a proto možná změna na
gpt-5nedává smysl. Aktuálně používáme s fajn výsledkygpt-4.1. -
Potřeba řízení modely a související náklady přetrvává. Na potřebě kombinovat modely (těžké úlohy na GPT‑5, rutinu na GPT‑5 mini/nano, řešit/neřešit reasoning) se nic nemění. Přibývají nové parametry
verbosityareasoning effort, které bude bez vyhodnocování těžké ocenit. -
Propojení s Gmail/Calendar a firemními disky je pro důležité, protože i kvůli tomu musím používat Claude. Čeká mě teď hodně
RAGpráce, ať už procesně nebo pro sebe, tak bude co srovnávat.
Dokumentace pro API: https://platform.openai.com/docs/guides/latest-model
Jaké máte zkušenosti vy?
Co třeba @danny @DigiMatej @LukasB @jankolr ?
Díky za sdílení!
H.