Zažil jsem už spoustu hypů:
- Internetová reklama
- Výkonnostní marketing
- Mobilní web a mobilní reklama
- Sociální sítě
- Obsahový marketing
- Influencers
- Automatizace a no-code
- Web3 ₿
Generativní AI je další.
Průběh všech těch trendů je vždy velmi podobný:
Nikdo o tom neví.
Pak o tom každý mluví.
Kdo o tom nemluví, tak neexistuje.
Pak to všichni začnou chtít, aniž by to dávalo smysl (“jak mám implementovat AI do svých procesů”)
Pak se ukáže, že ta realita, není tak zářivá a ještě nás čeká hodně práce, než to bude mít užitek.
Jsem praktikující realista, nadšený pesimista. Nedokážu technologii chápat, pokud s ní denně nepracuju. Okolí si ťuká na čelo, protože je to často méně efektivní než existující řešení. Jenže…
AI od těch ostatních trendů něco odlišuje – bohužel to, myslím, zatím zažijete jen u programování. Nemluvím o tom wow efektu, který je silný, ale těžko se replikuje. Ale o tom, kdy si uvědomíte, že už nikdy nebudete svoji práci dělat tak, jako dřív.
Pro zájemce technický detail (a konečně ten Atlas):
Nejsem programátor, ale vím co bych měl chtít, včetně konkrétních technologií, vím, na co si dát pozor a jak zjistit, co nevím.
Včera jsem během tří hodin naprogramoval torzo nástroje: back-end s založení účtu, přihlašování, úpravou a změnami hesla, dvoufaktorové ověření. K tomu to samé na front-endu, tam navíc lokalizaci a přepínání účtu mezi firmami. Zatím tedy bez transakčních e-mailů. Kompletně bez externích placených služeb (třeba Supabase nebo Auth0).
Něco podobného v menším rozsahu jsem dělal i v létě (přesně 7 měsíců zpět). Předtím mi to zabralo cca 12 hodin. A to jen díky tomu, že jsem použil Supabase na autentifikaci.
Nepočítám do toho čas, kdy jsem rozjížděl lokální vývojové prostředí. Tam jsem se zasekl asi na dvě hodiny, ale nakonec stačilo restartovat Docker
Aktuální tech stack: React + Vite, Tailwind a headless UI, NestJS + TypeORM, Postgresql.
Co jsem si uvědomil?
- Když to dokážu já, tak to dokáže každý. Mám různé zkušenosti, často hands-on, mám nakoukáno a naposloucháno, jo. Ale stejně.
- Není natolik zásadní umět naprogramovat. Zásadní je, jaký problém řeším. Je mnohem více potřeba přijít s něčím inovativním (nejen zapojení AI do něčeho, co už bylo).
- V posledních měsících často čtu, že je software-as-a-service mrtvý. A něco na tom bude – s no-code, low-code i code je teď možné dělat mnohem víc, že se možná vyplatí dělat si vlastní řešení na míru. Jasně, vlastnit ve firmě software pořád přináší mnoho dalších nákladů a nároků na kompetence. Nicméně bariéra je zase níž.
A co stavím? Zatím nic, ale jmenuje se to Atlas . Mělo by to pomoct se řízením firmy. Ve Workflow hledáme cesty, jak pomáhat malým firmám dělat věci lépe. Ale lecos jsme už vymysleli. A zatím se ukazuje, že řešení není “software pro řízení firmy”. To je přemýšlení roku 2013.
Hlavou jsem ve 2030 a mám prázdný list papíru.
Stavíme Workflow.ooo odpovídá na moji potřebu psát o tom, co dělám. Dlouho jsem nepsal podobný blogový formát, zároveň mi vždycky přišlo velmi závazné psát ho na web, kde jsou články často jediným obsahem. Další články přijdou, ale kdy to bude nebudu slibovat .