Ahoj, říkal jsem si, že nebude od věci jednou za čas shrnout novinky z Asany. Teď je jich za poslední dobu několik, které mi přijdou důležité.
1 – Time tracking
Zaznamenávání času stráveného s úkolem je v Asaně přibližně od listopadu. Nejprve mělo jen formu vlastních polí, do kterých jste mohli zapisovat plánovaný a strávený čas. Přibližně od půlky ledna můžete využít tlačítko Start timer
nebo Stop timer
. Také už se sčítá čas ze všech podúkolů. Také můžete na jednom úkolu zaznamenávat práci více lidí. Hodně se mi líbí i to, že funkci měření času můžu přidávat pouze konkrétním projektům nebo v My Tasks.
V poslední fázi, která teprve přijde, by se mělo pracovat na reportingu a na dostupnosti těchto funkcí v API Asany (co je API?).
Moje zkušenost je zatím trochu rozpačitá:
- Osobně je pro mě důležitý právě ten reporting. U některých projektů stále fakturuji podle odpracovaného času. Zatím tedy zůstávám u Clockify.
- Záznamy mohou upravovat všichni, kdo mají přístup k úkolu. Lidem občas tahle funkce vadí u vlastních polí obecně – já to vnímám spíš jako výhodu. Ale u času, který je podkladem pro fakturaci, mi to nějak vadí. Ale asi je to o zvyku.
Měření času stráveného s úkoly obecně lidi rozděluje, ale přínos má – za mě osobně jako podklad pro fakturaci nebo jako zpětná vazba na proces (pokud existuje problém). Představa, že se bude měřit čas strávený s každým úkolem, je zatím zcestná. A s tím zatím padá i řízení vytížení lidí ve firmě (v Asaně Business funkce Workload).
2 – Team admins
Jedna z vlastností Asany, na které si lidé občas stěžují (článek by si zasloužil aktualizaci), je nedostatek opravnění a obecně nemožnost osekat, kdo co může v Asaně dělat. Osobně vidím spoustu přínosů v otevřenosti Asany, ale absence ochrany smazání týmů byla něco, co mě dlouhou dobu fakt překvapovalo. Teď se s rozšířenou funkcí Team Admins
konečně mění.
Pokud delegujete na sebe nebo jiného uživateli roli administrátora týmu, můžete nově omezit, kdo může měnit název týmů a jeho popisek a kdo můžem měnit nastavení viditelnosti týmu (veřejné pro organizaci, členství na vyžádání, soukromé).
Přibyly také nové Entreprise funkce:
- Schvalování nových
members
v týmu (člen je někdo s doménou organizace). - Schvalování nových
guests
v týmu. - Odebírání
guests
amembers
z týmu.
Škoda – ty Enterprise funkce bych docela využil – co vy?
3 – Proměnné v automatizacích
Interní automatizace v Asaně (jmenují se Rules
) jsou fajn, ale k tomu, aby se daly využívat více, jim mnoho chybělo. Třeba možnost nastavit proměnné. V Asaně se teď objevila první vlaštovka – pokud vytvářím pravidlo s akcí Add a comment
, můžu do těla komentáře přidat:
- Úkol (název úkolu, popisek, ID, URL)
- Plnitele úkolu (jméno, e-mail, ID, URL)
- Uživatele, který úkol vytvořil (jméno, e-mail, ID, URL)
- Datum (počáteční nebo konečné)
Není to moc, ale vnímám to jako příslib dalšího rozvoje. Promítnout do podúkolů nějaké informace z mateřského úkolu nebo odeslat e-mail na adresu uvedenou ve vlastním poli mateřského úkolu by vůbec nebylo od věci.
4 – Nové filtry a řazení úkolů
Vzhledem k tomu, že mám trochu vhled do toho, co se bude v Asaně objevovat, vím, že i tohle je jen první projev změny, který doufám Asana dotáhne do perfektního konce. Nově můžete v Asaně filtrovat úkoly podle více filtrů najednou a také mít různá řazení. Zatím to funguje pro List a Board, a pokud vím, ještě tato funkce není dostupná pro 100% organizací.
Je to v zásadě drobnost, u které si říkáte, že by v Asaně vlastně měla být (zvlášť pokud vás to naučil Airtable nebo Notion). Nemyslím si, že by funkce Asaně vyloženě chyběla, ale je to spíš ten typ funkce, který rozšiřuje univerzálnost a umožní nová lepší workflow. Taky myslím, že to zvýší přehlednost.
Můj osobní tip je, že Asana časem odebere z menu projektu možná zobrazení projektu (List, Board, Timeline a Calendar) a bude místo toho možné vytvořit si vlastní views – kde můžu mít klidně 3 listy a jeden board, s různě nastavenými filtry a řazením. No, uvidíme.
Na konec
Záměrně v tomhle přehledu nejdu do detailu, ale rád doplním cokoliv, co vás bude zajímat. Stejně tak se rád dozvím, jestli vás novinky v téhle formě zajímají. Není to formát na každý měsíc, ale že se o nových funkcí současní uživatele Asany moc nedozvídají.
Díky!