Tak vracím se zpět k tématu
Retool je super a “developer experience” je super taky. Právě omezení některých funkcí typu role a oprávnění a třeba i práce s gitem jsou důvody, proč v budoucnu zapojíme AppSmith.
Appsmith má i další výhody (jsou relevantní pro náš kontext, kdy pracujeme pro malé a střední firmy):
- Je self-hosted, aniž by to cokoliv stálo (mimo virtuální server, používáme běžné droplety na DigitalOcean – popisoval jsem u n8n. Tzn. můžeme dělat poměrně levné prototypy. Někomu to navíc stačí.
- Můžeme mít i jednu hlavní instanci, kde může běžet více klientských aplikací, nicméně tam už je potřeba platit kvůli oprávněním – pořád se to ale vyplatí. Naši klienti většinou nechtějí infrastrukturu vůbec řešit, a pokud by chtěli od nás odejít, mohou přejít na Cloud verzi.
- Pokud jde o integrace, umí všechno, co potřebujeme – to samozřejmě umí i Retool, takže to píšu jen proto, že nám asi nic moc chybět nebude.
- Branding, vlastní environmenty i verzování je podstatně levnější (max. 20 USD za uživatele při plném využívání).
Appsmith je určitě slabší v množství komponentů a možnostech jejich nastavení a celkově ve developer experience, nicméně se to od posledních testů podstatně zlepšilo a roadmap vypadá slibně: Roadmap · GitHub
V neposlední řadě mám v poslední době obavy z nástrojů, které začínají tlačit napilu co do vydělávání – viděli jsme u Retoolu, Airtablu, Glidu, Asany… open-source řešení mi dávají smysl jak filozoficky, tak i z pohledu nějaké stability (ale má to zase jiná proti).
Pokud jde o pricing Retoolu, poslední změna u našich projektů znamenala snížení nákladů, ale celkově je Retool drahý. hodně tedy záleží, jaký byznysový problém to řeší a jestli se to vyplatí. A jak píšeš, potvrzuji, že varianta Team
je nepoužitelná, jakmile se pustíme do ostrého provozu.
To je skoro na pivo kdybys měl chuť, shodou okolností se zítra potkáváme v Blackdogu.