Retool mění pricing a je to win-win. Nově odděluje "standard" a "end" users

Ahoj, v týdnu se ke mě dostaly nové ceny Retoolu a jsem z toho poměrně nadšenej. Největší změna je v tom, že v Retool rozlišuje dva typy uživatelů:

1. standard users je někdo, kdo upravuje aplikace ebo Workflows, pracuje se zdroji apod. Cena verze Team je nově 12 USD při měsíční platbě, 10 USD při roční.
  2. end user je koncový uživatel, který využívá aplikace nebo Workflows. Ve verzi Team stojí koncový uživatel 5 USD, při roční platbě 5.

Víc na Retool pricing.

Cena za standardní uživatele je vyšší a platí pro ty, kteří splňují kritéria vytváření/upravování. Ostatní jsou účtováni jako koncoví uživatelé. Toto rozdělení je relevantní pouze pro fakturaci – a co je hlavní – aktivita uživatelů se vyhodnocuje pro každý cyklus fakturace.

Tzn. pokud budu jeden měsíc vytvářet appku, budu standard user. Pokud ji ale další měsíc budu “jen” využívat, budu end user.

Organizace s plány Business nebo Enterprise mohou omezit uživatele na pouhé používání aplikací, čímž se stávají koncovými uživateli pro účely fakturace.

Po dlouhé době mám pocit, že někdo na cenotvorbou přemýšlel nejen z pohledu maximalizace zisku. Tahle změna je za mě win-win.

1 Like

@honzapav Jak se po té době koukáš na aktuální pricing Retoolu? Rád bych na tom stavěl appky pro klienty. Většinou menší firmy, systémy menšího rozsahu, pár obrazovek. Přístup mají zaměstnanci, možná dodavatelé, odběratelé. Jednotky uživatelů.

Z prvu se mi zdál pricing fajn. Většinou stačí plan “Team” na první pohled. Jenomže ouha, taková základní věc, jako aby nemohl kdokoli aplikaci editovat je až v “Business”. To, že tomu říkají “RICH permission controls” je k smíchu. Nemůžu klientům vysvětlovat aby vysvětlovali svým uživatelům, že na to tlačítko “Edit” nemůžou klikat. To, že už jim jen samotné kliknutí zdvojnásobí cenu je super bizár. To, že může kdokoli něco odstranit nebo zničit? To už ani nevím jak pojmenovat.

Takže jediný použitelný tarif je Business. A ten už stojí 2-3x tolik. A navíc potřebuji často mít v projektu jednoho dva vývojáře, třeba juniora kterého zaučuju a testera. Bum, 4 lidi po 65 USD. 72000 Kč ročně jen za to, že tam mají přístup vývojáři. Tohle bych klientům složitě vysvětloval.

Jak k tomu přístupuješ ty?

Ahoj, napíšu víc, teď jen ve zkratce – pomalu rozjíždíme Appsmith :slightly_smiling_face: Retool má u nás místo, ale potřebujeme alternativu.

1 Like

Tak vracím se zpět k tématu :slight_smile:

Retool je super a “developer experience” je super taky. Právě omezení některých funkcí typu role a oprávnění a třeba i práce s gitem jsou důvody, proč v budoucnu zapojíme AppSmith.

Appsmith má i další výhody (jsou relevantní pro náš kontext, kdy pracujeme pro malé a střední firmy):

• Je self-hosted, aniž by to cokoliv stálo (mimo virtuální server, používáme běžné droplety na DigitalOcean – popisoval jsem u n8n. Tzn. můžeme dělat poměrně levné prototypy. Někomu to navíc stačí.
  • Můžeme mít i jednu hlavní instanci, kde může běžet více klientských aplikací, nicméně tam už je potřeba platit kvůli oprávněním – pořád se to ale vyplatí. Naši klienti většinou nechtějí infrastrukturu vůbec řešit, a pokud by chtěli od nás odejít, mohou přejít na Cloud verzi.
  • Pokud jde o integrace, umí všechno, co potřebujeme – to samozřejmě umí i Retool, takže to píšu jen proto, že nám asi nic moc chybět nebude.
  • Branding, vlastní environmenty i verzování je podstatně levnější (max. 20 USD za uživatele při plném využívání).

Appsmith je určitě slabší v množství komponentů a možnostech jejich nastavení a celkově ve developer experience, nicméně se to od posledních testů podstatně zlepšilo a roadmap vypadá slibně: Roadmap · GitHub

V neposlední řadě mám v poslední době obavy z nástrojů, které začínají tlačit napilu co do vydělávání – viděli jsme u Retoolu, Airtablu, Glidu, Asany… open-source řešení mi dávají smysl jak filozoficky, tak i z pohledu nějaké stability (ale má to zase jiná proti).

Pokud jde o pricing Retoolu, poslední změna u našich projektů znamenala snížení nákladů, ale celkově je Retool drahý. hodně tedy záleží, jaký byznysový problém to řeší a jestli se to vyplatí. A jak píšeš, potvrzuji, že varianta Team je nepoužitelná, jakmile se pustíme do ostrého provozu.

To je skoro na pivo :slight_smile: kdybys měl chuť, shodou okolností se zítra potkáváme v Blackdogu.

1 Like

No v podstatě docházíme ke stejné věci. Retool má opravdu lepší DX, v některých věcech “jinou” v některých objektivně “lepší”. Mě tam třeba chybí integrace na nějaký gRPC. Pricing sice na uživatele může být větší, ale v některých případech menší, dokonce nulový, nemá to hlavně poplatek za developery. Roadmapa vypadá dobře, uvidíme jak se to povede.

V poslední době trávím na tomhle výzkumu dostupných platforem šíleně času. A to jak k tomu třeba Retool přistupuje mě irituje - dle mého názoru zcela vědomě tu nemožnost tlačítko “Edit” schovat zamlčujou, a tváří se jakože i nižší tarify jsou v pohodě. Bez pořádnýho průzkumu tohle zjistíš až s hotovou appkou, takže ti už nezbývá nic jinýho, než koupit nejvyšší tarif.

V tom Blackdogu je to něco “oficiálního”? :slight_smile:

No, je to tak… musí nějak vydělávat :slight_smile:

Pokud jde o ten Blackdog, není to nic oficiálního. Jen se potká pár lidí, co dělají automatizace, pořádá @LukasB. Někdy je to víc o Workflow, ale teď to bude víc o lidech z no-code/low-code oboru. Ale nic formálního, klidně přijď. Jedno místo určitě najdeme.

1 Like

Pro zajímavost, dnes jsem na Redditu narazil na téma, které se zabývá financováním Retoolu a konkurenčních no-code/low-code nástrojů pro vývoj interního software (původní příspěvek je od foundera UI Bakery).
Mj. mě překvapilo, že na konci roku skončilo Internal.io.

https://www.reddit.com/r/SaaS/s/hky3YzpgT6

S Retoolem jsem strávil několik stovek hodin a každou chvíli se najde něco, co mě/nás překvapí. Na tohle jsme třeba přišli až v průběhu vývoje a máš pravdu, že je to fakt bizarní :slight_smile:

Naposledy mě třeba překvapilo, že u self-hosted Retoolu může mít jen 3 aktivní workflows (i když je v pricingu uvedeno “Unlimited”) - případně je to nutné dokomunikovat s podporou a získat “more pricing information.”

To internal.io mě teda taky překvapilo, ještě v prosinci jsem se o tom s někým bavil. Jinak ta diskuze je zajímavá, ale vlastně se podobně vede roky v jiných kategorií (myslím, že to začali v 37signals / Basecamp). Bootstrapped byznysy mám rád, ale taky to má svoje.

Vždycky bude víc možností (příklad: kolik je website builderů, kolik možností je jen na Wordpressem) a vždycky bude na nás, abychom dokázali vybrat vhodný nástroj pro daný projekt, ale osobně nemám ambici znát, srovnávat a nabízet všechny.

Každopádně díky za fajn téma, takových diskuzí by tu mělo být víc :slight_smile: