Softr spouští Databases – je to nová konkurence Airtable

Ahoj, Softr už před nějakou dobou představil Softr Databases – vlastní databázi přímo v jejich platformě. Cíl je jasný: spravovat data a stavět aplikace na jednom místě, bez lepení více nástrojů, bez zpoždění synchronizace a bez závilosti na Airtablu, který byl, tipnu si, nejčastěji používanou databází v Softru.

Přidáním vlastních databází, ač na první pohled jednodušších, vznikla nová konkurence Airtable s přívětivějším obchodním modelem a přitom super funkcemi (široké možnosti oprávnění, pěkné uživatelské rozhrané, podmíněné zobrazování prvků, …) – často věci, za které si člověk musí u Airtable připlatit. Limity u Databases jsou podobné jako u Airtable, ale je to celé levnější.

U mě a našich no-code projektů se asi nic moc nemění, Airtable bude pořád číslo 1, zvlášť s klienty, kde se vyplatí je na Business nebo Enterprise tarifech a žádné funkce nám nechybí. Ale zároveň mi dává smysl Softr testovat a sledovat, protože pro některé menší projekty to zkrátka dává smysl.

Je asi fajn zmínit, že konkrétně u mých projektů se posouvám ke klasickým SQL databázím (primárně open-source PostgreSQL), protože mám lepší kontrolu na fungování, spoustu funkcí navíc a často levnější provoz.

Airtable je pořád skvělý tam, kde je potřeba rychle prototypovat nebo umožnit netechnickým uživatelům tvorbu aplikací, ale no-code má své limity (tady jsme nedávno řešili třeba s @FeriBNo duplicitné hodnoty v poli AT báze - #5 od FeriB).

Celý článek: Introducing Softr Databases

Máte někdo větší zkušenosti se Softrem?

Jak vnímáte tuhle změnu? Co třeba @jiri_vobis? Přidáš ke svým Airtable kurzům i Softr? :smiley:

Fajn den!
H.