Google začal včera “nenápadně” zapínat svůj AI systém Gemini v Google Workspace i tam, kde si o to neřekli. Říkal jsem si, co nás čeká, když jsem koncem minulého týdne zahlédl novou Gemini for every business
reklamu.
Místo placení dodatečného předplatného bude Gemini nově součástí standardních plánů Google Workspace. Pojďme si shrnout nejdůležitější body:
Co se mění?
- Gemini bude automaticky součástí všech Business a Enterprise plánů
- Ruší se dodatečné předplatné Gemini jako add-on
- Mírně se zvyšují ceny základních předplatných
Kdy ke změně dojde?
- Pro nové zákazníky platí změny od 16. ledna 2025
- Pro stávající zákazníky začnou změny platit od 17. března 2025 nebo při následující obnově předplatného (podle toho, co nastane později)
Nové měsíční ceny (při ročním závazku)
- Business Starter: $7 za uživatele
- Business Standard: $14 za uživatele
- Business Plus: $22 za uživatele
Co získáte?
Podle úrovně předplatného dostanete přístup k AI funkcím napříč celým Workspace:
- Gmail: Návrhy odpovědí, shrnutí emailů
- Docs: Generování textu, shrnutí dokumentů
- Sheets: Chytrá analýza dat
- Meet: AI poznámky ze schůzek, vylepšení zvuku a obrazu
- Chat: Shrnutí konverzací
- Slides: Generování obrázků, odstraňování pozadí
- Vids: Plný přístup k AI funkcím
- NotebookLM: Pokročilá práce s dokumenty
Co (zatím) nezískáte?
Podporu češtiny. Věřím ale, že to bude brzy.
Bezpečnost a soukromí
Google zdůrazňuje, že:
- Data nejsou použita k trénování AI modelů
- Všechny interakce zůstávají v rámci vaší organizace
- Automaticky se aplikují vaše stávající bezpečnostní nastavení
- Admini mají plnou kontrolu nad zapínáním jednotlivých funkcí
Co to znamená pro firmy? Aneb můj kritický pohled…
Pro firmy používající Google Workspace to znamená zavedení Gemini jednodušší přístup k AI nástrojům bez nutnosti řešit dodatečná předplatná. Bohužel je to danajský dar. Ne každý je komfortní nechat AI číst své e-maily. Já sám nechám AI dělat hodně věcí, ale chci sám rozhodovat o tom, kdy, kde a jaký model nebo poskytovatele.
Zároveň si dovedu představit, že se budou někteří uživatelé cítit dost nekomfortně a může jim to nabourat jejich každodenní rutiny. Je to pro mě fakt fascinující – Google i poměrně drobné změny v nástrojích Google Workspace pouští mezi uživatele měsíce, posílá e-maily administrátorům a umožňuje zavedení nových funkcí na později. Je tu nová doba.
Jak to bude v detailu?
Pokud vás zajímá, jak integrace vypadá a co umí, koukněte na tohle delší video.